jueves, 29 de octubre de 2009

Resúm: Aristótil.


Aristótil es un dels pensadors mes extraordinaris que hem tingut,
els seus coneixements ocupen grans camps de la ciència i també destaca en la seua profunditat i penetració en el seu pensament. Augusto comte va dir que "era el princep etern dels verdaders pensadors.." i el filósof español Rafael Cambra va dir que Aristótil era "el fruit intelectual mses granat de aquella civiltzació refinada,especialment idonea per a la filosofia verdadera de la edad d'or de la cultura humana.."
Aristotil va ingresar en la academia de plató als 17 anys,va permaneixer allí fins als 20 anys,alli va aprendre les fonts mes pures del pensament de la seua epoca.Mes tard va fundar la seua propia escola a la que li va posar el nom de "Liceo" allí va treballar molt dur per a crear la mes vasta obra cientifica-filosòfica de la antigüetat.
El seu pensament etic descansa sobre els supostos fundaments de la seua metafísica y s'orienta a la consecució de la suma de be,la cual cosa sols pots aplegar a traves de la política.
Aristotil va donar una gran importancia als problemes ética,hasta a nosaltres ens han aplegat 3 llibres de etica dels cuals ell era el seu autor son: La etica Eudemia,La Etica Nicomaquea y la Gran Etica,
aquest ultim pareix tindre el seu origen en una edició feta en el S III a.c amb la finalitat de reconciliar les seues idees amb les de Plató.
A part va crear uns sobre les virtuts i els vicis.
A la etica de aristotil se li coneix com la etica dels bens i de fins eudemonista i l'etica material.
Alguns dels textos agafats de la etica de nicomaquea amb la finalitat de coneixer millor la seua doctrina son per exemple:

-"Tot art i tota investigació científica,el mateix que tota acció i elecció,tendeixen a algun be i per aixo definiren amb tota pulcritat el be els que digueren ser alló a que totes les coses aspiren"

-"De la estrategia,la victoria y de la ciencia economica la riquesa"

En fí,aristotil va ser una d'aquelles persones de les que val la pena aprendre algo,si pugerem hui en dia parlar amb ell descubririem una altra manera de mirar el mon,no tan sols en temes economics o de politica,viure el mon d'una manera..com diro? mes feliç,crec jo!

1 comentario: